Tipareste acest articol
Home / Stiri / „România are sânge de rocker” și în 2024. Din 21 februarie începe o nouã ediție a programului de titluri de stat Fidelis, cu cea mai bunã dobândã pentru donatori

„România are sânge de rocker” și în 2024. Din 21 februarie începe o nouã ediție a programului de titluri de stat Fidelis, cu cea mai bunã dobândã pentru donatori

De miercuri, 21 februarie, începe prima ediție a programului de titluri de stat FIDELIS din 2024. Cu o colaborare devenitã deja tradiție, programul înseamnã și continuarea campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor” inițiatã de Morning Glory, Rock FM, cu sprijinul Centrului de Transfuzie Sanguinã București, la care MF s-a alãturat.
Așadar, donatorii de sânge vor avea parte în continuare de o tranșã specialã. Aceastã ediție se va desfãșura între 21 februarie – 1 martie 2024.
„Am vãzut deja cã Fidelis a creat un nou concept în peisajul investițional: donatorul-investitor. O paradigmã care împletește actul nobil al donãrii de sânge cu oportunitãțile financiare oferite de investițiile responsabile. Acești donatori-investitori au reușit un bilanț remarcabil în 2023: peste 15.000 vieți salvate și peste 522 milioane lei investiți. Sperãm ca în 2024 sã depãșim cifrele acestea, tocmai de aceea menținem beneficiile speciale pentru donatori, atât cea mai bunã dobândã, cât și cel mai mic prag de subscriere.În ceea ce privește impulsionarea donãrii, dupã cum știți nu este singurul efort financiar realizat de Guvern, pentru cã, de la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor a crescut de patru ori, de la 67 lei la 280 lei”, a explicat ministrul Marcel Boloș.
Cea mai bunã dobândã, pentru cei care au donat începând cu 1 iulie 2023
Tranșa dedicatã donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândã de 7%, cea mai mare oferitã în cadrul acestei ediții.
De asemenea, un alt beneficiu oferit donatorilor este scãderea de 10 ori a pragului minim de subscriere de la 5.000 de lei la 500 lei. Pot beneficia de condițiile avantajoase ale noii emisiuni persoanele care fac dovada donãrii de sânge începând cu 1 iulie 2023.
Vrem ca și în aceastã ediție, prin tranșa dedicatã donatorilor, sã contribuim concret la stimularea donãrii de sânge de cãtre persoanele fizice, alãturându-ne demersurilor cu aceastã temã derulate la nivel național, local dar și în mediul privat.
Totodatã, în afarã de tranșa specialã, ediția FIDELIS care debuteazã miercuri, 21 februrie, va conține și emisiunile uzuale, respectiv: titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6% și respectiv 6,75%, și titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, respectiv 5%.
Valoarea nominalã a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul bãncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercialã Românã, B.R.D. – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.
Comisioane zero și câștiguri neimpozabile
În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de cãtre bãncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.
Deținãtorii de titluri de stat FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitãțile neridicate la scadențã, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.
Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secțiunea Datorie Publicã și pe paginile instituțiilor partenere:
ü        www.btcapitalpartners.ro;
ü        www.bcr.ro;
ü        www.brd.ro;
ü        www.alphabank.ro;
ü        www.bvb.ro – Programul FIDELIS).
Informații de background:
Ce trebuie sã știi dacã donezi sânge
Pentru a putea dona sânge trebuie sã îndeplinești urmãtoarele condiții:
·        sã ai vârsta cuprinsã în intervalul 18-60 ani;
·        sã fii cetãțean român sau (în cazul strãinilor) sã ai rezidența legalã pe teritoriul României de minim 1 an și sã poți comunica minimal în limba românã;
·        sã ai la tine un act de identitate valabil (C.I., pașaport, carnet de conducere, carnet militar);
·        sã ai o stare generalã fizicã și psihicã bunã;
·        sã ai greutatea >/= 50 kg;
·        sã ai tensiunea arterialã sistolicã între 10 ºi 18 mmHg;
·        sã nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni;
·        sã nu fii în evidențã cu diverse afecțiuni în tratament (diabet, boli cardio-vasculare, hematologice, renale, infecțioase sau parazitare, reumatologice, neurologice, alergii etc.);
·        sã nu ai predispoziție la sângerare prelungitã în caz de leziuni;
·        femeile sã nu fie: însãrcinate, în perioada de lãuzie, de alãptare, în perioada menstrualã sau la mai putin de 5 zile de la ultima zi a ciclului menstrual;
·        rezultatele analizelor din sângele prelevat din deget, înainte de donare, sã fie în limitele acceptabile pentru donare (hemoglobinã, glicemie, calciu, trombocite);
·        vene vizibile, bine conturate. Locul puncției sã nu aibã eczeme sau iritații.
Alte beneficii pentru donatori:
adeverințã pentru transport, redus cu 50% pe metrou și RATB;
·        o zi liberã, plãtitã, de la muncã, sau adeverințã pentru școalã/facultate;
·        bonuri de masã în valoare de 280 lei, valabile pânã la sfârșitul anului;
·        o datã pe an donatorii pot face un set complet de analize de sânge, gratuit, la Centrul de Transfuzie Sanguinã (la minim 1 lunã distanțã fațã de ultima donare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *