Home / Stiri / Focurile de artificii, coșmarul animalelor!

Focurile de artificii, coșmarul animalelor!

Dacă pentru noi, Revelionul reprezintă un prilej de distracție și suntem încântați de spectacolul de lumini şi explozia de sunete, pentru animalele de companie, noaptea dintre ani înseamnă stres și spaimă.

Câinii și pisicile au un auz sensibil și se tem instinctual de zgomotele puternice. Atunci când materialele pirotehnice explodează, animalele sunt speriate și derutate și reacționează în consecință. Adesea, câinii rup lese și lanțuri, sar peste garduri ori se lovesc de ferestre și de uși într-o încercare disperată de a fugi din calea pericolului. Numeroase astfel de încercări se sfârșesc tragic, cu accidente, cu răniri sau cu pierderea animalului dezorientat.

Efectele nefaste sunt suportate cel mai mult de animalele abandonate sau fără adăpost, care, aflându-se în plină stradă nu au niciun refugiu. Acestea aleargă disperate pe străzi, riscând să cadă victime traficului sau persoanelor răuvoitoare.

Dacă avem în grijă animale, este datoria noastră să le protejăm și să le reducem stresul cât mai mult posibil. Iată câteva măsuri pe care le putem lua în acest sens:

  • nu lăsați animalul afară pe durata focurilor de artificii;
  • închideți ușile și ferestrele pentru a preveni accidentele și a reduce intensitatea zgomotului;
  • rămâneți cu animalul acasă pentru a-l calma cu prezența voastră;
  • puneți muzică relaxantă sau lăsați televizorul să meargă pentru a acoperi sunetul petardelor;
  • distrageți animalul cu jocuri și cu recompense;
  • asigurați-vă că acesta este microcipat și poartă zgardă, pentru a putea fi identificat în cazul în care este pierdut;
  • dacă animalul manifestă o teamă puternică, discutați cu medicul veterinar despre posibilitatea de a administra un calmant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *