Tipareste acest articol
Home / Stiri / Năvodari: : Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și Hepatita virală”

Năvodari: : Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și Hepatita virală”

Primăria Orașului Năvodari sprijină campania derulată de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa  în luna decembrie 2022, Campania ”Luna Națională a informării despre Bolile transmisibile: HIV/SIDA, Tuberculoza (TB) și Hepatita virală”.

La nivel național, luna decembrie este dedicată informării despre bolile transmisibile HIV/SIDA, tuberculoză și hepatită virală. Sub sloganul „ZeroDiscriminare”, anul acesta, Institutul Național de Sănătate Publică, cu sprijinul direcțiilor de sănătate publică, desfășoară o campanie de informare cu privire la impactul bolilor transmisibile asupra individului, asupra societății și cu privire la conștientizarea riscurilor de infectare.

Infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei și virusuri hepatitice  nu are impact doar asupra sănătății, ci și asupra integrării în societate, de multe ori persoanele diagnosticate ajungând să fie marginalizate și stigmatizate, iar, uneori, toate acestea duc la sărăcie. În ciuda impactului pandemiei cu coronavirus asupra sistemelor naționale de sănătate, toate statele membre europene au datoria de a întări răspunsul multisectorial față de HIV, tuberculoză și hepatită virală.

HIV/SIDA

În România, în anul 2021, au fost raportate 559 de cazuri noi HIV/SIDA în sistemul de evaluare și monitorizare a infecției HIV/SIDA în care sunt implicate 9 centre regionale care transmit datele la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Prof.Dr. Matei Balş”.

Cum ne putem proteja?

⁕ Folosiți întotdeauna prezervativul în timpul relațiilor sexuale, mai ales în cazul partenerilor întâmplători;

⁕ Faceți testul HIV, preferabil şi cu partenerul;

⁕ Folosiți întotdeauna doar propriile produse de igienă, precum aparatul de ras, periuţa de dinţi, forfecuța de unghii etc;

⁕ Folosiți mănuși de unică folosință ori de câte ori intrați în contact cu sânge sau orice secreții ale organismului;

⁕ Dezinfectați rănile cu produse antiseptice;

Atenție: pilula contraceptivă nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, deci nici față de  HIV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *